Bramborový den


19. 2. 2014

Ve spolupráci s docentem Jiřím Divišem z Jihočeské univerzity, který v Bemagru provádí dlouhodobý srovnávací pokus několika odrůd brambor, se uskutečnil již druhý Bramborový den. Na úvod pan Diviš zhodnotil výsledky polních pokusů z Bemagra i z jiných podniků, ať už ekologických či konvenčních. Lze říci, že celkově byly výnosy vlivem počasí v roce 2013 nižší, přičemž v konvenčních podmínkách dosahovaly přibližně 2,5 násobku oproti ekologickým. Z výsledků pokusů také vyplynulo, že při použití farmářské a přemnožené farmářské sadby se výnosy snižují, a to více v konvenčním než v ekologickém pěstování.

Hlavním programem však bylo anonymní hodnocení dvanácti odrůd brambor čerstvě uvařených ve slupce a konzumovaných bez soli. Zúčastnili se jej pracovníci Rostlinky, Zahrady a Zázemí, celkem 21 degustátorů. Posuzována byla konzistence, barva a chuť brambor. V hodnocení se projevily velké individuální rozdíly v preferencích, nicméně potěšující je, že naše brambory se umístily na předních místech. Také se jasně projevilo, že brambory z ekologického pěstování jsou v průměru posuzovány jako chutnější.



Výsledky degustace
OdrůdaPrůměrná známkaPořadí
E = ekologické
K = konvenční
3 = nejlepší
10 = nejhorší
 
Adéla Bemagro3,91.
Adéla E4,62.
Magda Bemagro4,83.
Laura E5,54.
Princes K5,85.
Adéla K6,16.
Bionta E6,27.
Karin E6,48.
Laura K6,69.
Bionta K6,610.
Karin K7,011.
Red Anna K 7,012.