Nabídka BIOpotravin

Bio MLÉČNÉ VÝROBKY

MLÉKO plnotučné

Šetrně pasterované plnotučné kravské bio mléko ve vratné skleněné lahvi. Barva mléka bílá s lehce nažloutlým odstínem, stejnorodé konzistence s vyvstalou vrstvou tuku. Chuť lahodná, čistě mléčná.

Složení: Bio mléko


JOGURT

kysaný mléčný výrobek

Chuť čistá, mléčně kyselá. Stejnorodá pevná konzistence, na lomu lasturovitého lesku. S mírně vystouplým tukem na povrchu

Vyrábíme jogurty bílé, s jahodovou marmeládou a borůvkovou marmeládou.

Složení: Bio mléko, jogurtová kultura a u dochucených jogurtů ovoce.

Bílé jogurty mohou částečně nebo zcela nahradit majonézu do salátů či dresinků. Ve směsi bílého jogurtu s kořením a bylinkami nakládáme maso na grilování jak na pánvi tak i na grilu.

TVAROH

nezrající sýr - získaný kyselým srážením

Mléčně bílá barva v celém obsahu stejnorodá, jemné konzistence a lehce smetanově mléčné chuti.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo

Vhodný na pečení, pomazánky, sladké krémy.

JOGURTOVÝ SÝR

kysaný mléčný výrobek

Chuť mírně slaná, jemně nakyslá. Krémová roztíratelná konzistence.

Složení: Bio mléko, jogurtová kultura, sůl

V originále se podává – na talířku vytvoříme homolku, uprostřed prohlubeň, do které nalijeme olivový olej. Sýr posypeme bylinkami nebo kořením, které máme rádi. Sýr nabíráme kouskem pečiva, namočíme do oleje a jíme.

ČERSTVÝ SÝR

nezrající sýr

Výrobek pevné, ale jemné konzistence, bílé barvy, na řezu jemně vystupuje syrovátka. Chuť jemná, navinule nakyslá.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Velká škála použití. Nakrájený na plátky, jemně pokapaný olivovým olejem s přílohou z čerstvé zeleniny. Vhodný pokrájený do zeleninových salátů. Po rozemletí a utření lze použít jako základ do pomazánek.

POLOTVRDÝ SÝR "Polžov"

zrající sýr - zraje minimálně 21 dní

Výrobek pevné, ale pružné konzistence, jemné chuti s nádechem po oříškách a mírně nasládlé vůně.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Tento výrobek je vhodný pro běžnou konzumaci či obložené talíře.

TVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR "Bartoloměj" a "Gurmán"

zrající vysoko dohřívaný sýr

Výrobek pevné konzistence, s dobou zrání se zvýrazňuje chuť. Tyto sýry dělíme podle doby zrání:

"Bartoloměj" - 3 - 5 měsíců

"Gurmán" - 5 a více měsíců

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Tento výrobek je vhodný k vínu. Též pro vysoký obsah tuku je výborný jako jeden ze sýrů při výrobě sýrových omáček nebo fondue, nastrouhaný na těstoviny nebo pro zapékání.


Bio ZELENINA

BRAMBORY

Odrůdy: Magda (velmi raná, žlutá dužnina, varný typ B/A) a Adéla (raná, sytě žlutá dužnina, varný typ A/B). Jsou vhodné na vaření, pečení i bramborovou kaši. Nejlepší jsou ale zapečené se směsí kořenové zeleniny z Bemagra, případně posypané sýrem stejného původu.

Obvyklá dostupnost: podzim, zima, jaro


CELER

Chuťově výraznější než konvenčně pěstovaný celer, koncem léta i s aromatickou natí, kterou je možné nasušit a používat jako koření. Za syrova vhodný do pomazánek a salátů, vařený pak do polévek i jako příloha.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


bio Cibule

CIBULE

Jedná se o běžnou odrůdu cibule určené ke skladování, ovšem sklízenou průběžně v zeleném stavu. Proto se podoba svazků v průběhu sezóny mění od štíhlé jarní cibulky až po baňaté cibule s bujnou natí. Nať je možné s výhodou také použít na vaření, ale i za syrova. Po zaschnutí natě je pak prodávána na váhu.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Fenykl

FENYKL

Sladký fenykl je příbuzný fenyklu pěstovanému jako koření, s nímž má společnou typickou výraznou vůni. Jedlou částí jsou zdužnatělé řapíky listů tvořící u země jakousi cibuli neboli hlízu. Je to dietní zelenina s příznivým účinkem na trávení. Dá se konzumovat za syrova i tepelně upravená. Použít se dá i mladá nať, při tepelné úpravě až před dokončením. Připravují se z ní polévky, přílohy, lze ho smažit, zapékat, připravovat s masem a je velmi vhodný do salátů.

Obvyklá dostupnost: léto


KAPUSTA

Upravujeme vždy tepelně. Vhodná do polévek, jako příloha k masu i do vegetariánských pokrmů, např. oblíbených karbanátků.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Kedluben

KEDLUBEN

Ke konzumaci za syrova i jako tepelně upravený. Vhodný do polévek, k dušení a zapékání samostatně i ve směsi např. s mrkví, hráškem či jinou zeleninou, ale také k přípravě placek typu bramboráku.

V nabídce bílá a modrá odrůda.

Obvyklá dostupnost: léto


bio Mangold

MANGOLD

Hladkolistá odrůda s dužnatými řapíky. Upravuje se tepelně podobně jako špenát, s nímž patří do stejné čeledi, řapíky pak také jako chřest. Na rozdíl od špenátu neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Dají se z něj připravovat dušené přílohy, náplně a dobře se uplatní i v různých zeleninových či masových směsích.

Obvyklá dostupnost: léto


MRKEV KAROTKA

Raná mrkev sladké chuti, v našem sortimentu většinou jako čerstvá svazková, koncem léta pak i na váhu.

Obvyklá dostupnost: léto


MRKEV POZDNÍ

Tato sladká mrkev se tradičně těší velkému zájmu našich zákazníků. Bude to asi tím, že rozdíl oproti mrkvi ze supermarketu je patrný na první ochutnání.

Obvyklá dostupnost: podzim, zima, jaro


PASTINÁK

Tento zatím nepříliš běžný druh kořenové zeleniny si postupně buduje zpět svoje místo na našem jídelníčku. Pastinák se chuťově podobá kořenové petrželi, je ale větší, sladší a méně výrazný. Zatím co aromatická petržel se používá spíše jako „koření“, pastinák se dá jíst i ve větším množství. Vynikající je pečený nebo smažený – cukr v něm pak zkaramelizuje a pokrm dostává nový rozměr.

Recepty pro inspiraci zde.

Obvyklá dostupnost: podzim, zima, jaro


PETRŽEL

Kořenovou petržel netřeba představovat. U nás ovšem v bio kvalitě. V létě k dostání jako svazková - nať je po usušení výborné koření.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima


bio Petržel listová

PETRŽEL LISTOVÁ

Svazky listové petrželky k přímému použití jako bylinky na obložené chleby, do pomazánek, polévek a omáček. Přebytky lze usušit na zimu.

Obvyklá dostupnost: jaro, léto, podzim


PÓREK

Letní odrůda s delší vybělenou částí. Lze konzumovat syrový i tepelně upravený. Čerstvý nakrájený pórek můžeme přidávat do polévek, pomazánek, salátů, vaječných pokrmů apod.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


ŘEDKVIČKY

Nejranější zelenina v naší nabídce, osvěžující na chlebu s máslem, v zeleninových salátech i pomazánkách.

Obvyklá dostupnost: jaro, podzim


ŘEPA ČERVENÁ

Kdo nemá rád červenou řepu, možná ještě neochutnal tu biodynamicky pěstovanou z Bemagra. Rozdíl oproti té konveční je nezanedbatelný. Kromě tradičního nakládání do sladkokyselého nálevu je možné vyzkoušet ji i syrovou do salátů, vařenou v polévkách či zapékanou. Mladé listy jsou použitelné podobně jako mangold či špenát.

Recepty pro inspiraci zde.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


bio Saláty

SALÁT

Dietní zelenina příbuzná například s pampeliškou. Povzbuzuje trávení, proto je vhodnou přílohou k nejrůznějším vařeným pokrmům. Konzumujeme většinou za čerstva samostaně nebo v míchaných salátech, které mohou být doplňovány řadou dalších zelenin, vejci, kuřecím a rybím masem, uzeninami, sýrem, bylinkami a nejrůznějšími zálivkami.

Nabízíme čtyři druhy tak, jak postupně dorůstají:

Salát hlávkový zelený
– pevné hlávky s hladkými listy

Salát hlávkový červený
- vnější listy tmavě červené, vnitřní listy světlé a křehké

Salát ledový
– středně pevné hlávky s křehkými zkadeřenými listy

Salát římský
– volné hlávky tužších tmavozelených listů s výraznými žebry a větším obsahem hořčin, na rozdíl od předchozích druhů vhodný i k tepelné úpravě

Obvyklá dostupnost: jaro, léto


ŠPENÁT

Listová zelenina, kterou je možné konzumovat nejen dušenou ve formě samostatné přílohy, ale také ho přidávat do zapékaných jídel, zeleninových rizot a dušených zeleninových směsí. Lze ho konzumovat i syrový v salátech.

Obvyklá dostupnost: jaro


bio Tuřín

TUŘÍN

Tato zelenina, kdysi hojně pěstovaná v podhůří, zažívá oprávněně comeback na naše talíře. Chuťově je někde mezi kedlubnem a řepou.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Zelí

ZELÍ

V létě k dispozici rané odrůdy, na podzim a v zimě pak kruhárenské zelí s pevnými hlávkami, dobrou skladovatelností, vhodné i na kvašení. Vhodné k přípravě polévek, příloh k masu i salátů za syrova.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima



Bio OBILOVINY

bio Pšenice

PŠENICE - zrno

Česká nehybridní odrůda Sultan.

Nejpoužívanější obilovina vhodná pro všechny typy pekařských výrobků.


bio Žito

ŽITO - zrno

Polská nehybridní odrůda Dankowskie Diament.

Žitná mouka je vhodná k přípravě kvásku a pečení chleba bez použití droždí. Lze ji přidávat i do halušek, bramborových těst na knedlíky, perníků a perníčků a do slaného koktejlového pečiva.


bio Pohanka - kroupa

POHANKA - kroupa

Česká odrůda Jana, již 6. generace rostoucí v Bemagru.

Bez lepku, šetrně mechanicky oloupaná na historické, přes 100 let staré loupačce.

Vhodná jako příloha k masu i zelenině, pro přípravu karbanátků i slaných nákypů.


bio Pohanka - lámanka

POHANKA - lámanka

Vedlejší produkt loupání pohanky.

Vhodná pro přípravu sladkých i slaných kaší, pomazánek, k zahušťování polévek apod.


bio Pohanka - slupky

POHANKA - slupky

Vhodné jako náplň do nahřívacích polštářků a sedáků.