Nabídka BIOpotravin

Všechny produkty jsou v kvalitě Bio a demeter a zakoupit je můžete v našem Eshopu:

obchod.bemagro.cz



Bio

logo BIO české Biopotravina - je vypěstovaná nebo vyrobená z produktů ekologického zemědělství za podmínek určených zákonem, která splňuje specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost (např. bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů (GMO) a výrobků na jejich bázi.)

certifikát BIO


demeter

logo DEMETER Demeter - je ochranná známka udělovaná potravinám ze zemědělských podniků, které hospodaří podle mezinárodně uznávaných biodynamických směrnic.

Více informací o Demeter a biodynamickém zemědělství zde:
BEMAGRO/BIODYNAMIKA

certifikát DEMETER


Bio MLÉČNÉ VÝROBKY

Bio Mléko plnotučné

MLÉKO plnotučné

Šetrně pasterované plnotučné kravské bio mléko.

Barva mléka bílá s lehce nažloutlým odstínem, stejnorodé konzistence s vyvstalou vrstvou tuku. Chuť lahodná, čistě mléčná.

V roce 2017 získalo naše mléko 1. místo v regionální soutěži „Chutná hezky. Jihočesky“ v kategorii ostatních mléčných výrobků.

Složení: Bio mléko


Bio Jogurt

JOGURT

kysaný mléčný výrobek

Chuť čistá, mléčně kyselá. Stejnorodá pevná konzistence, na lomu lasturovitého lesku. S mírně vystouplým tukem na povrchu

Vyrábíme jogurty bílé, s jahodovou marmeládou a borůvkovou marmeládou.

Složení: Bio mléko, jogurtová kultura a u dochucených jogurtů ovoce.

Bílé jogurty mohou částečně nebo zcela nahradit majonézu do salátů či dresinků. Ve směsi bílého jogurtu s kořením a bylinkami nakládáme maso na grilování jak na pánvi tak i na grilu.

Bio Tvaroh

TVAROH

nezrající sýr - získaný kyselým srážením

Mléčně bílá barva v celém obsahu stejnorodá, jemné konzistence a lehce smetanově mléčné chuti.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo

Vhodný na pečení, pomazánky, sladké krémy.

Bio Sýr jogurtový

JOGURTOVÝ SÝR

kysaný mléčný výrobek

Chuť mírně slaná, jemně nakyslá. Krémová roztíratelná konzistence.

Složení: Bio mléko, jogurtová kultura, sůl

V originále se podává – na talířku vytvoříme homolku, uprostřed prohlubeň, do které nalijeme olivový olej. Sýr posypeme bylinkami nebo kořením, které máme rádi. Sýr nabíráme kouskem pečiva, namočíme do oleje a jíme.

Bio Sýr čerstvý

ČERSTVÝ SÝR

nezrající sýr

Výrobek pevné, ale jemné konzistence, bílé barvy, na řezu jemně vystupuje syrovátka. Chuť jemná, navinule nakyslá.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Velká škála použití. Nakrájený na plátky, jemně pokapaný olivovým olejem s přílohou z čerstvé zeleniny. Vhodný pokrájený do zeleninových salátů. Po rozemletí a utření lze použít jako základ do pomazánek.

Bio Sýr polotvrdý Polžov

POLOTVRDÝ SÝR "Polžov"

zrající sýr - zraje minimálně 21 dní

Výrobek pevné, ale pružné konzistence, jemné chuti s nádechem po oříškách a mírně nasládlé vůně.

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Tento výrobek je vhodný pro běžnou konzumaci či obložené talíře.

Bio Sýr tvrdý Bartoloměj

TVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR "Bartoloměj" a "Gurmán"

zrající vysoko dohřívaný sýr

Výrobek pevné konzistence, s dobou zrání se zvýrazňuje chuť. Tyto sýry dělíme podle doby zrání:

"Bartoloměj" - 3 - 5 měsíců

"Gurmán" - 5 a více měsíců

Složení: Bio mléko, mlékárenské kultury, chlorid vápenatý, syřidlo, sůl

Tento výrobek je vhodný k vínu. Též pro vysoký obsah tuku je výborný jako jeden ze sýrů při výrobě sýrových omáček nebo fondue, nastrouhaný na těstoviny nebo pro zapékání.


Bio ZELENINA

Bio Brambory

BRAMBORY

Odrůda Magda

Velmi raná odrůda, varný typ A/B, krátce oválný tvar hlíz, dužnina světle žlutá, struktura pevná.

Odrůda Adéla

Raná odrůda, varný typ B/A, oválný tvar hlíz, dužnina sytě žlutá, struktura pevná, po uvaření netmavne. Vhodná k uskladnění.

Dodáváme nemyté v rašlových pytlích.

Varné typy:

A, A/B, B/A - Charakterizuje odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou, tj. odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

B, B/C - Patří sem odrůdy se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

C, C/B - Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


Bio Celer

CELER

Chuťově mnohem výraznější než konvenčně pěstovaný celer, koncem léta i s aromatickou natí, kterou je možné nasušit a používat jako koření. Za syrova vhodný do pomazánek a salátů, vařený pak do polévek i jako příloha.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


bio Cibule

CIBULE

Jako svazková je sklízena průběžně, proto se podoba svazků v průběhu sezóny mění od štíhlé jarní cibulky až po baňaté cibule s bujnou natí. Nať je možné s výhodou také použít na vaření, ale i za syrova. Po zaschnutí natě je pak prodávána na váhu.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Fenykl

FENYKL

Sladký fenykl je příbuzný fenyklu pěstovanému jako koření, s nímž má společnou typickou výraznou vůni. Jedlou částí jsou zdužnatělé řapíky listů tvořící u země jakousi cibuli neboli hlízu. Je to dietní zelenina s příznivým účinkem na trávení. Dá se konzumovat za syrova i tepelně upravená. Použít se dá i mladá nať, při tepelné úpravě až před dokončením. Připravují se z ní polévky, přílohy, lze ho smažit, zapékat, připravovat s masem a je velmi vhodný do salátů.

Obvyklá dostupnost: léto


bio Kapusta

KAPUSTA

Na rozdíl od zelí upravujeme vždy tepelně. Vhodná do polévek, jako příloha k masu i do vegetariánských pokrmů, např. oblíbených karbanátků.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Kedluben

KEDLUBEN

Ke konzumaci za syrova i jako tepelně upravený. Vhodný do polévek, k dušení a zapékání samostatně i ve směsi např. s mrkví, hráškem či jinou zeleninou, ale také k přípravě placek typu bramboráku.

V nabídce bílá a modrá odrůda.

Obvyklá dostupnost: léto


bio Mangold

MANGOLD

Hladkolistá odrůda s dužnatými řapíky. Upravuje se tepelně podobně jako špenát, s nímž patří do stejné čeledi, řapíky pak také jako chřest. Na rozdíl od špenátu neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Dají se z něj připravovat dušené přílohy, náplně a dobře se uplatní i v různých zeleninových či masových směsích.

Obvyklá dostupnost: léto


Bio Mrkev

MRKEV

V letní nabídce svazková karotka, později i na váhu. Pro zimní uskladnění je pěstována pozdní trvanlivá odrůda mrkve. Mrkev je jedním z nejbohatších zdrojů beta karotenu, který je na rozdíl od většiny vitamínů lépe využitelný po tepelné úpravě. Je to dietní zelenina, velmi dobře stravitelná, s příznivým vlivem na zrak. V kuchyni má široké využití, např. jako příloha k masu, do zeleninových polévek a dušených směsí, za syrova pak na pomazánky a saláty, a to jak slané, tak sladké. Z mrkve lze dokonce připravit i řadu výborných moučníků.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


Bio Pastinák

PASTINÁK

Tento zatím nepříliš běžný druh kořenové zeleniny si postupně buduje zpět svoje místo na našem jídelníčku. Pastinák se chuťově podobá kořenové petrželi, je ale větší, sladší a méně výrazný. Zatím co aromatická petržel se používá spíše jako „koření“, pastinák se dá jíst i ve větším množství. Vynikající je pečený nebo smažený – cukr v něm pak zkaramelizuje a pokrm dostává nový rozměr.

Recepty pro inspiraci zde.

Obvyklá dostupnost: podzim, zima, jaro


Bio Petržel

PETRŽEL

Kořen petržele používáme jako součást směsí do polévek, pod masa, do omáček, příloh a salátů. Nať je oblíbeným kořením do polévek, omáček, příloh, k bramborům, rýži a těstovinám a v neposlední řadě do studené kuchyně. V létě k dostání ve svazcích, později samotný kořen na váhu. Nať, kterou nespotřebujeme hned za čerstva, můžeme usušit.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima


bio Petržel listová

PETRŽEL LISTOVÁ

Svazky listové petrželky k přímému použití jako bylinky na obložené chleby, do pomazánek, polévek a omáček. Přebytky lze usušit na zimu.

Obvyklá dostupnost: jaro, léto, podzim


bio Pórek

PÓREK

V nabídce letní i zimní odrůda. Lze konzumovat syrový i tepelně upravený. Připravují se z něj polévky, omáčky, je součástí masitých jídel, dá se zapékat s brambory, salámem a vejci, připravují se z něj slané koláče apod. Čerstvý nakrájený pórek můžeme přidávat do polévek, pomazánek, salátů či vaječných pokrmů.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


ŘEDKVIČKY

Nejranější zelenina v naší nabídce, osvěžující na chlebu s máslem, v zeleninových salátech i pomazánkách.

Obvyklá dostupnost: jaro, podzim


bio Řepa červená

ŘEPA ČERVENÁ

Červená řepa je řazena mezi naše domácí superpotraviny, byla by proto škoda zůstat pouze u tradičního nakládání do sladkokyselého nálevu. Je možné vyzkoušet ji syrovou do salátů, vařenou v polévkách či zapékanou. Mladé listy jsou použitelné podobně jako mangold či špenát.

Recepty pro inspiraci zde.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima, jaro


bio Řepa červenobílá

ŘEPA ČERVENOBÍLÁ

Chuťově podobná červené, ale jemnější, takže může zachutnat i lidem, kteří nemají v oblibě typickou řepnou chuť. Na řezu velmi dekorativní se svými červenými a bílými kruhy připomínajícími terč.

Použití stejné jako červené řepy, ale pro svůj vzhled a jemnou chuť je předurčena především pro studenou kuchyni v podobě různých salátů a jako dekorace na chlebíčky a obložené mísy.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima


bio Saláty

SALÁT

Dietní zelenina příbuzná například s pampeliškou. Povzbuzuje trávení, proto je vhodnou přílohou k nejrůznějším vařeným pokrmům. Konzumujeme většinou za čerstva samostaně nebo v míchaných salátech, které mohou být doplňovány řadou dalších zelenin, vejci, kuřecím a rybím masem, uzeninami, sýrem, bylinkami a nejrůznějšími zálivkami.

Nabízíme čtyři druhy tak, jak postupně dorůstají:

Salát hlávkový zelený
– pevné hlávky s hladkými listy

Salát hlávkový červený
- vnější listy tmavě červené, vnitřní listy světlé a křehké

Salát ledový
– středně pevné hlávky s křehkými zkadeřenými listy

Salát římský
– volné hlávky tužších tmavozelených listů s výraznými žebry a větším obsahem hořčin, na rozdíl od předchozích druhů vhodný i k tepelné úpravě

Obvyklá dostupnost: jaro, léto


ŠPENÁT

Listová zelenina příbuzná řepě a mangoldu, kterou je možné konzumovat nejen dušenou ve formě samostatné přílohy, ale také ho přidávat do zapékaných jídel, zeleninových rizot a dušených zeleninových směsí. Lze ho konzumovat i syrový v salátech.

Obvyklá dostupnost: jaro


bio Tuřín

TUŘÍN

Tato zelenina, kdysi hojně pěstovaná v podhůří mj. pod názvem kvaka či dumlík, zažívá oprávněně návrat na naše talíře. Žlutomasá bulva je chuťově podobná kedlubnu. Má všestranné použití v teplé i studené kuchyni, např. dušený jako příloha k masu, do zeleninových polévek, opékaných placiček a nastrouhaný pak do zeleninových salátů.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim


bio Zelí

ZELÍ

V létě k dispozici rané odrůdy, na podzim a v zimě pak kruhárenské zelí s pevnými hlávkami, dobrou skladovatelností, vhodné i na kvašení. Celoroční zdroj přírodního vitamínu C. Výborné k přípravě polévek, příloh k masu i salátů za syrova.

Obvyklá dostupnost: léto, podzim, zima



Bio OBILOVINY

bio Oves

OVES - zrno

Polská nehybridní odrůda Amant.

Na rozdíl od pluchatých odrůd není potřeba loupat. Posilující potravina s vysokou nutriční hodnotou a velkým podílem vlákniny. Používá se nejčastěji v podobě vloček pro přípravu müsli a sladkých i slaných kaší. Vařené zrno je také možné použít jako přílohu k masitým i zeleninovým pokrmům, přidávat do rizot, karbanátků, sekaných a do salátů. Před vařením je dobré namočit zrno na několik hodin do studené vody.

Pro vysoký obsah tuku je obtížné jeho mletí na domácích mlýncích, protože ucpává mlecí kameny. Je však možné určitý podíl ovsa přidat při mletí tvrdších druhů obilí, např. pšenice. Případně je možné napřed navločkovat a poté pomlet v nožovém mixéru.


bio Pohanka - kroupa

POHANKA - kroupa

Česká odrůda Jana, již 6. generace rostoucí v Bemagru.

Bez lepku, šetrně mechanicky oloupaná na historické, přes 100 let staré loupačce. Dietní, velmi dobře stravitelná, vhodná jako příloha k masu i zelenině, pro přípravu karbanátků i slaných nákypů.

Vzhledem k loupání za studena je po několikahodinovém namočení vhodná i pro raw kuchyni.

Po oloupání dochází u pohankových krup k oxidaci a tmavnutí, které je výraznější při vystavení světlu, proto je lépe nekupovat pohanku do zásoby.



bio Pohanka - lámanka

POHANKA - lámanka

Vedlejší produkt loupání pohanky.

Vhodná pro přípravu sladkých i slaných kaší, pomazánek, k zahušťování polévek apod.


bio Pohanka - slupky

POHANKA - slupky

Vhodné jako náplň do nahřívacích polštářků a sedáků.

Dá se z nich připravit i čaj s příznivými účinky na cévy, neboť spolu s kvetoucí natí jsou na rutin nejbohatšími částmi rostliny.



bio Pšenice

PŠENICE - zrno

Česká nehybridní odrůda Sultan.

Nejpoužívanější obilovina vhodná pro všechny typy pekařských výrobků.


bio Žito

ŽITO - zrno

Polská nehybridní odrůda Dankowskie Diament.

Žitná mouka je vhodná k přípravě kvásku a pečení chleba bez použití droždí. Lze ji přidávat i do halušek, bramborových těst na knedlíky, perníků a perníčků a do slaného koktejlového pečiva.