Mlékárna

Naši mlékárnu jsme dokončili na jaře roku 2016. Byla navržena ve stylu organické architektury tak, aby vytvářela příjemné prostředí pro lidi, kteří v ní pracují, a vhodné podmínky pro výrobky, které v ní vznikají. Naším cílem je produkovat vysoce kvalitní mléčné výrobky.

Množství zpracovávaného mléka postupně narůstá, stejně tak jako pestrost sortimentu. Všechny produkty vznikají šetrnými postupy bez přídavku náhražek, barviv, zahušťovadel a konzervantů. Jsou to hlavně: šetrně pasterované lahvové mléko, tvaroh, jogurty, zákys, kefír, čerstvé i zrající sýry a tvarohové pomazánky. Naše plnotučné mléko bylo v roce 2017 oceněno 1. místem v soutěži „Chutná hezky. Jihočesky“ a náš tvaroh zase vyhrál na sýrovém festivalu v Mikulově. V roce 2019 pak své vítězství obhájil.

Mléko není homogenizované, což znamená, že v horní části lahve se usadí silná vrstva smetany. Tento jev je mladší generaci z měst dnes již zcela neznámý. Polotvrdé a tvrdé sýry zrají několik měsíců na dubových prknech v podzemních sklepích a během celé této doby se s nimi pracuje – pravidelně se otáčejí a zkouší se jejich zralost.

Kvalita je pro nás důležitá a tak kromě výrobních postupů věnujeme pozornost i balení výrobků. Kromě sýrů jsou všechny výrobky baleny do vratných zálohovaných lahví. Sklo je nejšetrnější obal jak z hlediska uchování kvality, tak i ve vztahu k životnímu prostředí, pokud je obal vratný. Není to tak dávno, co byly vratné lahve běžnou součástí našich životů, rychle jsme však odvykli. Věříme, že je u nás dostatek zákazníků, kteří tento návrat k tradici ocení.

Mlékárna - biodynamický statek Bemagro